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Type(s) de contenu et mode(s) de consultation : Texte noté : sans médiation

Auteur(s) : Banducci, Laura M.  Voir les notices liées en tant qu'auteur

Titre(s) : Foodways in Roman republican Italy [Texte imprimé] / Laura M. Banducci

Publication : Ann Arbor : University of Michigan Press, 2021

Description matérielle : 1 vol. (xvi, 349 pages) : illustrations, map ; 24 cm

Note(s) : Includes bibliographical references p. 295-326 and index
"Foodways in Roman Republican Italy explores the production, preparation, and consumption of food and drink in Republican Italy to illuminate the nature of cultural change during this period. Traditionally, studies of the cultural effects of Roman contact and conquest have focused on observing changes in the public realm: that is, changing urban organization and landscape, and monumental construction. Foodways studies reach into the domestic realm: how do the daily behaviors of individuals express their personal identity, and how does this relate to changes and expressions of identity in broader society? Laura M. Banducci tracks through time the foodways of three sites in Etruria from about the third century BCE to the first century CE: Populonia, Musarna, and Cetamura del Chianti. All were established Etruscan sites that came under Roman political control over the course of the third and second centuries BCE. The book examines the morphology and use wear of ceramics used for cooking, preparing, and serving food to deduce cooking methods and the types of foods being prepared and consumed. Change in domestic behaviors was gradual and regionally varied, depending on local social and environmental conditions, shaping rather than responding to an explicitly "Roman" presence"


Sujet(s) : Coutumes alimentaires -- Rome  Voir les notices liées en tant que sujet
Coutumes alimentaires -- Étrurie (Italie) -- Antiquité  Voir les notices liées en tant que sujet
Changement social -- Rome  Voir les notices liées en tant que sujet
Changement social -- Étrurie (Italie) -- Antiquité  Voir les notices liées en tant que sujet

Indice(s) Dewey :  641.300 937 (23e éd.) = Aliments - Monde antique - Péninsule italienne et territoires adjacents  Voir les notices liées en tant que sujet


Identifiants, prix et caractéristiques : ISBN 9780472132300. - ISBN 047213230X. - ISBN 9780472128389 (erroné)

Identifiant de la notice  : ark:/12148/cb467557580

Notice n° :  FRBNF46755758 (notice reprise d'un réservoir extérieur)



Table des matières : Context : Roman Italy, romanization, the Roman House -- ; Case study sties : Musarna, Populonia, and Cetamura del Chianti -- ; Methodology -- ; Ceramics for cooking -- ; Ceramics for preparing and serving food -- ; Food remains from the environmental record -- ; Site syntheses and summaries -- ; Searching for explanations.

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