• Notice

Type(s) de contenu et mode(s) de consultation : Texte noté. Image fixe : sans médiation

Titre(s) : The Routledge history of food [Texte imprimé] / edited by Carol Helstosky

Publication : London : Routlege, Taylor & Francis group, 2015

Description matérielle : 1 vol. (XXXI-371 p.) : ill. ; 26 cm

Collection : The Routledge histories

Lien à la collection : The Routledge histories 


Comprend : Food and the historian / Carol Helstosky ; The magic of Japanese rice cakes / Eric C. Rath ; Food production, consumption, and identity politics in Tahuantinsuyu and colonial Perú / Alison Krogel ; Stimulants and intoxicants in Europe, 1500-1700 / Ken Albala ; Science, food and health in Chosǒn Korea / Michael J. Pettid ; Food shortage in colonial Mexico : maize, food policies and the construction of a modern political culture, 1785-1807 / Sarah Bak-Geller Corona ; "If the King had really been a father to us" : failed food diplomacy in eighteenth-century Sierra Leone / Rachel B. Herrmann ; Stolen bodies, edible memories : the influence and function of West African foodways in the early British Atlantic / Kelley Fanto Deetz ; Spreading the word : using cookbooks and colonial memoirs to examine the foodways of British colonials in Asia, 1850-1900 / Cecilia Leong-Salobir ; The globalization of alcohol and temperance from the gin craze to prohibition / Jeffrey M. Pilcher ; "Peace on earth among the orders of creation" : vegetarian ethics in the United States before World War I / Bernard Unti ; Food, medicine and institutional life in the British Isles, c.1790-1900 / Ian Miller ; Industrializing diet, industrializing ourselves : technology, food and the body, since 1750 / Chris Otter ; The evolution of a fast food phenomenon : the case of American pizza / Bonnie M. Miller ; Cooking class : the rise of the "foodie" and the role of mass media / Kathleen Collins ; Tourism, cuisine, and the consumption of culture in the Caribbean / Carla Guerron Montero ; Food and migration in the twentieth century / Laresh Jayasanker ; Quick rice : international development and the Green Revolution in Sierra Leone, 1960-1976 / Zachary D. Poppel.

Note(s) : Bibliogr. p. 352-355
"Examines the history of economic, technological, and cultural interactions between cultures and the corresponding developments in food history, focusing on the period from 1500 to the present"


Autre(s) auteur(s) : Helstosky, Carol. Éditeur scientifique  Voir les notices liées en tant qu'auteur


Sujet(s) : Aliments -- Histoire  Voir les notices liées en tant que sujet
Aliments -- Commerce -- Histoire  Voir les notices liées en tant que sujet
Coutumes alimentaires -- Histoire  Voir les notices liées en tant que sujet

Indice(s) Dewey :  394.120 9 (23e éd.) = Coutumes relatives au manger et au boire - Histoire  Voir les notices liées en tant que sujet


Identifiants, prix et caractéristiques : ISBN 9780415628471. - ISBN 0415628474 (rel.). - ISBN 9781315753454 (erroné) (ebook) (alk. paper)

Identifiant de la notice  : ark:/12148/cb44272660t

Notice n° :  FRBNF44272660 (notice reprise d'un réservoir extérieur)



Localiser ce document(1 Exemplaire)

Tolbiac - Rez-de-jardin - libre-accès - Sciences et techniques - Salle R - Histoire des sciences 

1 partie d'exemplaire regroupée

641.09 HELS r
support : livre