Notice bibliographique

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Type(s) de contenu et mode(s) de consultation : Texte noté : sans médiation

Auteur(s) : Perfecto, Ivette  Voir les notices liées en tant qu'auteur
Vandermeer, John H.  Voir les notices liées en tant qu'auteur
Wright, Angus Lindsay (1945-....)  Voir les notices liées en tant qu'auteur

Titre(s) : Nature's matrix [Texte imprimé] : linking agriculture, biodiversity conservation and food sovereignty / Ivette Perfecto, John Vandermeer and Angus Wright

Édition : Second edition

Publication : Milton Park, Abingdon, Oxon ; New York, NY : Routledge, 2019

Description matérielle : 1 vol. (XIX-295 p.) : ill. ; 25 cm

Note(s) : Revised edition of: Nature's matrix : linking agriculture, conservation and food sovereignty. 2009. - Bibliogr. p. 250-285. Index. - Ivette Perfecto is George W. Pack Professor of Natural Resources and Environment, University of Michigan, USA. John Vandermeer is Asa Gray Distinguished University Professor of Ecology and Evolutionary Biology, University of Michigan, USA. Angus Wright is Professor Emeritus of Environmental Studies, California State University, USA
When first published in 2009, Nature's Matrix set out a radical new approach to the conservation of biodiversity. This new edition pushes the frontier of the biodiversity/agriculture debate further, making an even stronger case for the need to transform agriculture and support small- and medium-scale agroecology and food sovereignty. In the first edition, the authors set out a radical new approach to the conservation of biodiversity. This is based on the concept of a landscape as a matrix of diverse, small-scale agricultural ecosystems, providing opportunities to enhance conservation under the stewardship of local farmers. This contrasts with the alternative view of industrial-scale farms and large protected areas which exclude local people. However, since then the debate around conservation and agriculture has developed significantly and this is reflected in this updated second edition. The text is thoroughly revised, including: a reorganization of chapters with new and timely topics introduced, updates to the discussion of agroecology and food sovereignty, bringing it in line with the current debates, greater coverage of the role of agroecology, in particular agroforestry, as an important component of climate change adaptation and mitigation, highlighting recent studies on the role of intensive agriculture in climate change and loss of biodiversity, and more attention given to the discussion of land sparing versus land sharing. By integrating the ecological aspects of agriculture and conservation biology, with a political and social analysis as well as historical perspective, the book continues to set a progressive agenda and appeals to a wide range of students and professionals


Sujet(s) : Écologie agricole  Voir les notices liées en tant que sujet
Biodiversité -- Conservation des ressources  Voir les notices liées en tant que sujet
Agriculture -- Aspect environnemental  Voir les notices liées en tant que sujet
Agriculture durable  Voir les notices liées en tant que sujet
Gestion des ressources naturelles  Voir les notices liées en tant que sujet
Aliments -- Approvisionnement  Voir les notices liées en tant que sujet

Indice(s) Dewey :  577.55 (23e éd.) = Écologie de milieux fabriqués par l'homme  Voir les notices liées en tant que sujet


Identifiants, prix et caractéristiques : ISBN 9780429028557. - ISBN 0429028555. - ISBN 9780429645006. - ISBN 0429645007. - ISBN 9780429650284. - ISBN 0429650280. - ISBN 9780429647642. - ISBN 0429647646. - ISBN 9780367137779 (rel.). - ISBN 0367137771 (erroné). - ISBN 9780367137816 (erroné). - ISBN 036713781X (erroné)

Identifiant de la notice  : ark:/12148/cb45817364h

Notice n° :  FRBNF45817364 (notice reprise d'un réservoir extérieur)



Table des matières : Matrix matters: an overview ; The ecological background ; Ecological theory and political realities ; Historical patterns in agriculture ; Alternatives to the industrial model ; The broad social context: theoretical considerations ; The broad social context: practice ; Coffee production and biodiversity conservation ; Cacao and biodiversity: the historical development of a biodiversity landscape ; The production of food and the biodiversity connection ; The new paradigm

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