Notice bibliographique
- Notice
Type(s) de contenu et mode(s) de consultation : Texte noté : sans médiation
Auteur(s) : Spang, Rebecca L. (1961-....)
Titre(s) : The invention of the restaurant [Texte imprimé] : Paris and modern gastronomic culture / Rebecca L. Spang ; foreword by Adam Gopnik
Publication : Cambridge, Massachusetts : Harvard university press, copyright 2020
Description matérielle : 1 vol. (XXVI-325 p.) : ill. ; 25 cm
Collection : Harvard historical studies ; 135
Lien à la collection : Harvard historical studies
Note(s) : Includes bibliographical references (pages 247-315) and index
Traces the origins of the restaurant to eighteenth-century France, describing how
Parisians invented the art of eating out, and in the process, changed their own social
life and that of the world
Sujet(s) : Restaurants -- Paris (France) -- 18e siècle
Restaurants -- Paris (France) -- 19e siècle
Coutumes alimentaires -- Paris (France) -- 18e siècle
Coutumes alimentaires -- Paris (France) -- 19e siècle
Indice(s) Dewey : 647.954 436109 (23e éd.) = Établissements pour manger et pour boire - France - Paris - Histoire
Identifiants, prix et caractéristiques : ISBN 0674241770. - ISBN 9780674241770 (br.)
Identifiant de la notice : ark:/12148/cb47354441n
Notice n° :
FRBNF47354441
(notice reprise d'un réservoir extérieur)
Table des matières : To make a restaurant -- ; Friend of all the world -- ; Nouvelle cuisine of rousseauian sensibility -- ; Private appetites in a public space -- ; Morality, equality, hospitality! -- ; Fixed prices: gluttony and the French revolution -- ; From gastromania to gastronomy -- ; Putting Paris on the menu -- ; Hiding in restaurants.