Notice bibliographique
- Notice
Type(s) de contenu et mode(s) de consultation : Texte noté : sans médiation
Auteur(s) : Dalton, David Robert (1936-....)
Titre(s) : The chemistry of wine [Texte imprimé] : from blossom to beverage ... and beyond / David R. Dalton
Publication : New York : Oxford university press, copyright 2017
Description matérielle : 1 vol. (XX-463 p.) : ill. ; 25 cm
Note(s) : Notes bibliogr.
Sujet(s) : Vinification
Indice(s) Dewey :
663.2 (23e éd.) = Vin (technologie des boissons)
Identifiants, prix et caractéristiques : ISBN 978-0-19-068719-9 (rel.)
Identifiant de la notice : ark:/12148/cb45458544t
Notice n° :
FRBNF45458544
(notice reprise d'un réservoir extérieur)
Table des matières : Section I: Growing the grapes ; General comments ; Grapevine from seed ; Grapevine
from grafting ; Grapevine from hardwood cuttings ; The soil ; The roots of the
grape vine ; Sectrion II: Cells ; Roots, shoots, leaves, and grapes ; The leaf
; The light on the leaves ; Harvesting the light ; Working in the dark ; Flowers
; Section III: Berries ; The grape berry ; Section IV: A sample of grape varieties
; A selection of grapes ; Section V: From the grape to the wine ; General comments
; More than skin deep ; Adding sulfur dioxide ; Yeasts ; Finishing the wine ;
Sealing the bottles ; Section VI: Special wines ; Specialized wines ; Section VII:
Drinking the wine ; Drinking the wine ; Appendix 1: A chemistry primer ; Appendix
2: Biosynthetic pathways of odor, color, and flavor compounds ; Appendix 3: List
of ester odorants ; Appendix 4: Compounds and colors ; Appendix 5: Impact odorants
; Glossary ; Index.